Stona główna Forum Psy Chory pies Problemy z kulawizna
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Problemy z kulawizna

Problemy z kulawizna 8 lata 5 miesiąc temu #9979

  • njurar
  • njurar Avatar
  • Offline
  • Doświadczony
  • Posty: 64
  • Oklaski: 0
Od 6 lat mieszkam w Szwecji a na poczatku pazdziernika moja 12 kg sunia (nie znamy jej wieku ale podejrzewamy 8-10 lat) okulala, po bieganiu na dworze. Znajoma Polka przetlumaczyla dla mnie kopie choroby suni z nadzieja ze ktos z Panstwa bedzie mogl nam pomoc. Wiem ze to inaczej zobaczyc psa na zywo, zobaczyc zdjecia rtg ale kazda wskazowka moze byc dla nas przydatna.


Pazdziernik: w lekkim biegu sunia kuleje na prawa tylna i lewa przednia lape, szoruje pazurami prawa tylna nogagorsze umiesnienie prwej tylnej, jest spuchnieta i ja boli w \"carpus\" lewej przedniej, Obmacywanie nog - zarowno w uspieniu jak i \"na zywo\" bez zastrzezen.Rtg stawow skokowych bez zastrzezen.

Diagnoza: uszkodzenie stawu kolanowego
Lekarstwo: Canidryl

Przednie lapy sie poprawily, tylne nie, bolaly naprzemian. Sunia poszla do szpitala rejonowego na dokladniejdze badania.

temp 39,5
pozostale proby (podaje tylko odchylenia)
Hb 136 (norma 140-176)
B-leukocyty 13,5X10(9)/l(6,2-11,4)
w tym: neutrofila 85% (60-77) - toxyczne
lymfocyty 6% (12-30)

MCV 56fl(66-76)
MCH 21pg
MCHC 378g/l (320-360)
S-natrum 146mmol/l(141-144)
s-Kolestelor 4,0 mmol/l (4,1-7,3)
s-albumin 27g/l(29-39)
p-glukos 5,7 (3,8-4,9)
s-globulin 47(31-46)

-totalna ilosc paleczek 0,41x10(9)/l (0-0,3)
- totalna ilosc lymfocytow 0,81 (1-4,8)

RTG: kregoslupa 1. lubmal, Laterolateral, 2. thoracal, laterolateral
diagnoza: kulenie nie wiadomo z jakiego powodu
leki: Norocarp (przeciwbolowe), Vetrimoxin 7 dni


Kolejna wizyta u weterynarza na poczatku listopada
Na poprzednich lekach nic sie nie poprawilo, a wrecz odwrotnie, bardziej kuleje


Badanie:
staw skokowy - bolesny, wypelniony
diagnoza: aseptyczny stan zapalny (bez wyjasnienia przyczyny) w wielu stawach

temp w normie
wzieli plyn ze stawow, przeplukali staw.y
leki: prednisolon, 15mg dziennie, przez 5 dni, potem zmniejszac (sunia wazy 12 kg)

Diagnoza: Polyartrit w wielu stawach


W trakcie leczenia - 15mg prednisolon - pies nie kuleje, mniej - kuleje

RTG: bioder i kolan \"DV\" (?) - artros w prawym biodrze oraz \"niewyrazne\" prawe kolano.
Teraz napisze doslownie bo nie rozumiem:
\"Rtg karpar-stawow lat duplex z lekko zgieta karpar-staw - nie widac zadnych widocznych zmian w szkielecie.
Spuchniety palec drugi od lewej - tam tez nie ma zadnych widocznych zmian w szkielecie

Pod koniec listopada zrobiono kolejne proby, rtg nog, cytologie (chyba z plyny stawowego), wyszly pojedyncze lymfocyty, srednio duzo erytrocytow, duzo \"segmentowanych\" neutrofili. Czy to moga byc bakterie? Tzn oni zadaja sami sobie to pytanie. Tlenowce? Beztlenowce?

Znow ta sama diagnoza - polyartrit.

W ostatni piatek (7/01) rozpoczelismy pierwszy zabiegi laserem i bieznia wodna (water treadmill). W planach jest 8-10 spotkan co tydzien z tymi samymi zabiegami + ew wibracje na specjalnym materacu. A pozniej ocena czy rehabilitacja dala rezultat czy trzeba sunie jednak uspic bo za bardzo cierpi.

Sunia od 2 tygodni stoi na 20 mg prednisolon i az do wtorku (11/01) chodzila ladnie na 4 lapach, ale teraz znow chodzi na 3. Tutejsi weterynarze mowia ze z przeciwbolowych to moga jej dac jedynie plaster z morfina poki dostaje tak duza dawke kortyzonu. Jej ogolny stan jest dobry, je pije, nie jest agresywna.

Zdjecia sa z roznych miesiecy















Czy maja Panstwo jakis pomysl co jeszcze mozna dla niej zrobic?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp.:Problemy z kulawizna 8 lata 5 miesiąc temu #9980

  • weterynarz
  • weterynarz Avatar
  • Offline
  • Lekarz
  • Posty: 495
  • Thank you received: 45
  • Oklaski: 18
Witaj!

Sytuacja faktycznie trudna. Dość dużo badań już wykonaliście. Ja bym jeszcze wykonała badanie w kierunku boreliozy - przewlekła choroba zakaźna , wywoływana przez bakterie z rodzaju Borelia ( krętki). Przenoszona przez kleszcze.
Piesek ma leukocytozę wiec wskazany byłby antybiotyk - moim zdaniem.

Pozdrawiam
Czekam na informacje.
Sylwia Szymańska
Lek. wet. Sylwia Szymańska
http://pruszkow.weterynarz.com.pl
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp.:Problemy z kulawizna 8 lata 5 miesiąc temu #9988

  • njurar
  • njurar Avatar
  • Offline
  • Doświadczony
  • Posty: 64
  • Oklaski: 0
Badania krwi zostaly wykonane ok 4 tyg po wystapieniu kulawizny. wynik negatywny.

Antybiotyki dostala juz dwa, vetromix a potem penicyline (w tej chwili nazwy nie znajduje)
Ostatnio zmieniany: 8 lata 5 miesiąc temu przez njurar.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp.:Problemy z kulawizna 8 lata 5 miesiąc temu #9994

  • weterynarz
  • weterynarz Avatar
  • Offline
  • Lekarz
  • Posty: 495
  • Thank you received: 45
  • Oklaski: 18
Witam!
No muszę przyznać,że bardzo trudna sprawa z tą Twoją psinką. Po przeanalizowaniu wszystkiego raz jeszcze jedyne co nasuwa mi się na myśl to tzw. zapalenie stawów na tle immunologicznym. Zapalenie na tle immunologicznym jest powodowane nieprawidłowa reakcja antygen - przeciwciało , w tym własnych immunoglobulin organizmu. W tej formie zapalenia cechą charakterystyczną w płynie maziowym jest duża ilość neutrofili( 20000 - 200 000 komórek / ml)
Tu leczenie niestety opiera się na dość długiej terapii glikokortykosteroidami , ewentualnie jeśli nie ma poprawy mozna je łączyć z cytostatykami. Uzupełniająco stosuje się zabiegi fizykoterapeutyczne. Nasze źródła podają,że remisja choroby powinna następować w ciągu 2 do 16 tyg. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość i nie poddawać

Czekam na wiadomości od Was i postaram się pomagać na ile moja wiedza mi pozwoli

Pozdrawiam Ciebie i psinkę
Lek. wet. Sylwia Szymańska
http://pruszkow.weterynarz.com.pl
Ostatnio zmieniany: 8 lata 5 miesiąc temu przez weterynarz.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp.:Problemy z kulawizna 8 lata 5 miesiąc temu #9995

  • njurar
  • njurar Avatar
  • Offline
  • Doświadczony
  • Posty: 64
  • Oklaski: 0
Rehabilitacje - laser i bieznie wodna zaczelismy dopiero niedawno z nadzieja ze wlasnie to nam moze pomoc.

Czy moglabym prosic o nazwy lekow z tych 2 grup (cytostatyki i glikokortykosteroidy).

Cierpliwosc jak widac mamy, bo to sie juz tak dlugo ciagnie. ale z kolei dopiero od jakis 3 tyg sunia ma na stale bez przerwy prednesol. Wczesniej dostala a potem przerywala. Teraz wet wydal nam 200 tabletek 5 mg i sama moge decydowac ile suni dawac. Zdecydowalismy ze jezeli tylko na 20 mg dziala, ew na 15 mg to taka dawke bedziemy podawac. jak dostawala 10 mg to ciezko bylo jej wstac z poslanka.

To co wlasnie zadziwia u niej ze dwa razy pobierali plyn ze stawow i w ogole nie bylo co ogladac, za malo plynu.. Jak to mozliwe?

Bardzo dziekuje za pomoc i wiedze co Pani mi przekazuje i oczywiscie bede na biezaco informowac, teraz w poniedzialek drugie spotkanie na laser i bieznie wodna i zaczniemy dostawac cwiczenia do domu.
Ostatnio zmieniany: 8 lata 5 miesiąc temu przez njurar.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp.:Problemy z kulawizna 8 lata 5 miesiąc temu #9997

  • weterynarz
  • weterynarz Avatar
  • Offline
  • Lekarz
  • Posty: 495
  • Thank you received: 45
  • Oklaski: 18
Jeżeli chodzi o glikokortykosteroidy to jest ten prednizon , który podajecie. Książkowo zalecane jest 2 mg na kg ( czyli ta 20 mg u Was jest ok) co 12 h przez pierwsze 10 - 14 dni a potem schodzenie z tej dawki przez kilka tygodni do 1,0 mg na kg co 48 h. Natomiast cytostatyki dodaje się jeżeli objawy kliniczne nie ustępują. Jak zapytasz o cytostatyki to tamtejsi lekarze powinni wiedzieć o co chodzi.

Podając steryd musisz kontrolnie wykonywać badania krwi gdyż to nie jest lek obojętny dla organizmy.

Widzę,że ta psinka trafiła na fantastycznych właścicieli

Trzymajcie się ciepło
Lek. wet. Sylwia Szymańska
http://pruszkow.weterynarz.com.pl
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: weterynarz
Time to create page: 0.213 seconds
Zasilane przez Kunena  Protected by R Antispam