Twój profil

Witaj!              | 
Stona główna Dla weterynarzy Dla lekarzy - wiadomości FDA: Żywność z klonowanych zwierząt jest zdrowa
FDA: Żywność z klonowanych zwierząt jest zdrowa PDF Drukuj Email
Wpisany przez MPS   
środa, 03 stycznia 2007 01:06
Klonowanie zwierząt - żywnośćMięso i mleko pozyskane ze sklonowanych dorosłych cieląt, świń i kozłów, a także ich potomstwa, jest tak samo bezpieczne, jak w przypadku zwierząt spłodzonych "zgodnie z naturą" podała amerykańska agencja rządowa FDA w swoim prawie 700-stronnicowym raporcie. Odżegnała się jednak od kwestii etycznych.

Wnioski zawarte w raporcie pokrywają się z tezami postawionymi w 2002 roku tezami National Academies of Science. Raport podkreśla m.in., że sklonowane zwierzę jest genetyczna kopią dawcy. Jak stwierdza dokument, klonowanie, nie zmieniające sekwencji genów, nie jest tym samym, co inżynieria genetyczna, dopuszczająca zmiany, dodawanie lub usuwanie fragmentów DNS.

Dr Stephen F. Sundlof, Dyrektor Centrum Medycyny Weterynaryjnej FDA twierdzi, że "w porównaniu z innymi technologiami reprodukcji obecnie uzywanymi w amerykańskim rolnictwie, klonowanie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia zwierzęcia".

Chociaż dla większości społeczeństwa klonowanie to słynna owca Dolly, to technologia ta umożliwiaj hodowcom otrzymywanie dokładnych kopii zwierząt przedstawiających wyjątkowe wartości, np. nagradzanych reproduktorów lub wyjątkowo wydajnych w produkcji.

Przygotowując raport, Centrum Medycyny Weterynaryjnej skoncentrowało się na zdrowiu sklonowanych zwierząt (m.in. testach krwi) i porównywaniu otrzymanych wyników z wynikami zwierząt stworzonych "siłami natury". Również mleko i mięso sklonowanych zwierząt poddawane było szczegółowym analizom chemicznym. Zgodnie ze słowami Stephena Sundlofa, różnic nie stwierdzono.

Zwolennicy tej technologii podkreślają, że jest ona tylko pochodną technologii reprodukcyjnych wykorzystywanych w rolnictwie od lat pięćdziesiątych. I chociaż raport stwierdza, że sklonowane zwierzęta są bardziej narażone na uszkodzenia i smierć w fazie płodowej lub tuż po urodzeniu, to podobne problemy stwierdza się stosując inne techniki rozmnażania.

Autorzy obszernego dokumentu nie odpowiedzieli w nim na pytania natury etycznej. Krytycy klonowania nie znajdą więc tu argumentów dotyczących moralnych aspektów wykorzystania tej technologii. Nie wiadomo więc, czy uspokoi on w jakimkolwiek stopniu Amerykanów, którzy podczas jednego z ostatnich badań opinii w przeważającej większości (64 proc.) twierdzili, że czują się niekomfortowo zarówno ze świadomością klonowania zwierząt, jak i spożywania produktów pochodnych (badanie  przeprowadzone przez Pew Initiative on Food and Biotechnology).

Raport nie stwierdza również jednoznacznie, czy żywność pozyskana z klonów powinna być oznaczana w specjalny sposób. Zgodnie z amerykańskim prawem, FDA może nakazać producentom specjalne oznaczenia tylko w sytuacji, gdy żywność zawiera szkodliwe substancje, lub została pozbawiona  istotnego składnika. Przez kolejne 90 dni amerykańscy konsumenci mogą komentować raport, dopiero po upływie tego terminu agencja podejmie decyzje w tej kwestii.

Na razie, prawdopodobnie do końca 2007 roku amerykańskich producentów żywności obowiązuje (dobrowolne) moratorium na wykorzystywanie klonów w produkcji spożywczej. Jednak są sygnały, że co najmniej kilka tuzinów takich zwierząt trafilo już do rzeźni i na amerykańskie stoły. Jeżeli raport zostanie oficjalnie zaakceptowany przez władze, USA staną się pierwszym krajem na świecie, w którym dopuszczone do sprzedaży zostaną legalnie i oficjalnie produkty spożywcze pozyskane ze zwierząt sklonowanych.

Klonowanie w skrócie

Zgodnie z definicją w Wikipedki, W przypadku zwierząt zazwyczaj stosuje się technikę polegającą na przeniesieniu jądra komórki somatycznej pobranej z klonowanego osobnika, do komórki jajowej pozbawionej jądra. Proces ten tworzy funkcjonalną zygotę. Zygota ta może, jeśli się jej na to pozwoli, rozwinąć w żywego osobnika. Dawca komórki jajowej z reguły pochodzi z tego samego gatunku. Transfer jądra do komórki jajowej innego gatunku rzadko jest skuteczny. Klonowanie ma również bogatą historię - już w 1938 roku Hans Spemann zaproponował wykorzystanie transferu jądrowego w celu sklonowania organizmu, a pierwsze udokumentowane próby klonowania zwierząt miały miejsce w latach 50tych i 60tych. Pierwszym sklonowanym ssakiem w roku 1996 została owca Dolly. W wyniku eksperymentu naukowców Roslin Institute w Edynburgu, urodziło się także 254 innych sklonowanych organizmów, jednak większość obciążona była mutacjami i błędami genetycznymi.

Przeczytaj pełny tekst raportu FDA (ok 4,5MB, jęz. angielski, format PDF).

Weź udział w naszej sondzie:

Czy chciałbyś jeść żywność pozyskaną ze sklonowanych zwierząt? 

 

Komentarze  

 
#3 Gość 2007-12-17 17:37
Jak można tak po prostu eksperymentować na żywych zwierzętach! To nie etyczne i niezgodne z prawem! Jak tak można! Biedne zwierzęta. One nic wam nie zrobiły! Nie macie serc! Jakby ktoś robił na was eksperymenty to nie wiem czy byście się cieszyli
 
 
#2 Gość 2007-04-28 11:03
klonowanie zwierzat?to jest najgorsze co moze byc!!!na zwierzetach nie powinno robic sie zadnych doswiadczen ani niczego podobnego!co one takiego ludziom zrobily?...one poprostu chca zyc...
 
 
#1 Gość 2007-02-06 18:43
to klonowanie mi się niepodoba ja nielubie klonować
 

Musisz być zalogowany, żeby dodawać komentarze.
Zaloguj się teraz.
Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się!

Wiadomości

Nie jesteś zalogowany.

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 111 gości 

Tagi

Dysplazja stawu łokciowego Młodzieńcze zapalenie kości Nowofunland Rottweiler Wsparcie żywieniowe kotów z brakiem łaknienia chudnięcie dyskopatia dysplazja kot koty kulawizna leczenie lekarz weterynarii oddychanie pies pies kuleje praca dla weterynarza psy weterynaria weterynarz